Atelier 20   atelier-14atelier-18-1

Cursus portrettekenen en – schilderen
De cursus portrettekenen en -schilderen is een basiscursus. In de eerste lessen wordt elk onderdeel van het hoofd (schedel, oog, neus, mond, oor) in theorie en praktijk beoefend. In deze fase werken we met potlood of houtskool op papier. Vervolgens gaan we verder met het portret als geheel. Hierbij wordt aandacht besteed aan de verhoudingen in het gezicht en de verschillen tussen kinderen en volwassenen. De volgende fase is het opzetten van een portret op doek. Vervolgens gaan we stap voor stap onder begeleiding aan de slag met het schilderen van een portret in olieverf. Ook het werken met pastelkrijt is mogelijk.

Ik vind het belangrijk dat de cursus zorgvuldig en in eigen tempo kan worden gevolgd. Iedereen krijgt persoonlijke begeleiding. Het basiscursus beslaat 15 lessen maar iedereen is vrij om ook na 15 lessen door te gaan. Tijdens de cursus wordt een handboek uitgereikt waarin alle behandelde onderwerpen uitgebreid staan beschreven.

De cursussen worden gegeven in mijn atelier in Margraten op woensdagmiddag van 13.30 – 16.00 uur, op woensdagavond van 19.00 – 21.30 uur, op donderdagochtend van 09.30 – 12.00 uur, donderdag-middag van 13.30 – 16.00 uur en op vrijdagochtend van 09.30 – 12.00 uur en vrijdagmiddag van 13.30 – 16.00 uur,. Elke les duurt 2½ uur en bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel. In de pauze drinken we een kopje thee of koffie.
Voor de eerste vier lessen is het voldoende om aantekenmateriaal mee te nemen, een schetsboek, houtskool en/of potloden in verschillende hardheid (2H, HB, 2B, 4B), liniaal, gum en een doezelaar. Een lijst met benodigdheden voor de rest van de cursus kan op verzoek worden toegestuurd.
De portretcursus start met een basiscursus van 15 lessen, kosten € 165. Na deze basiscursus van 15 lessen kun je doorgaan met een vervolgcyclus van 5 of 10 lessen na iedere cyclus te verlengen. De kosten van de vervolgcyclus zijn € 55 dan wel € 110 die je vooraf voldoet. Bij tijdige afmelding bij ziekte of verhindering om een dringende reden is geen lesgeld verschuldigd.

Als je wil zien wat mijn cursisten maken neem dan een kijkje op de Cursistengalerij!

Landschap schilderen

Landschap schilderen wordt aangeboden in workshopvorm. In drie dagen behandelen we de theorie van het landschap schilderen (compositie, perspectiefleer en kleur), we zetten een landschap op en schilderen dit ‘en plein air’ in het mooie Zuid-Limburgse landschap. Kosten € 150,00 inclusief koffie, lunch en cursusmateriaal (eigen ezel meebrengen).

Basiscursus kalligrafie

Een met zorg en aandacht geschreven kaart of brief heeft een warm en persoonlijk karakter. In de beginnerscursus wordt met aandacht en individuele begeleiding een Gotisch schrift geleerd. Je zult merken dat de concentratie van het schrijven een weldadige meditatieve innerlijke rust teweeg brengt. De stress van de dag vloeit weg in zwarte lijnen op papier. De cursus bestaat uit acht lessen van 2½ uur en wordt weer gegeven op de donderdagavonden begin 2019 . Er wordt ook aandacht besteed aan lay-out, kleur en verluchten (het versieren van je tekst). De cursus kost € 125,– inclusief materiaal.

Vervolgcursus kalligrafie
Voor diegenen die na Textura en Italic verder willen gaan met kalligrafie kunnen zich aanmelden voor de cursus Unciaal Deze vervolgcursus bestaat ook weer uit vijf lessen van 2½ uur. De vervolgcursus kost € 55 voor vijf lessen. De eerstkomende cursus Unciaal staat nog niet gepland.

Workshop kalligrafie en verluchten
Om de kunst van de kalligrafie goed onder de knie te krijgen is veel oefening nodig. Op terugkomdagen oefenen we de geleerde schriften en maken werkstukken, gekalligrafeerd en verlucht. We schrijven een bijzondere tekst en verluchten deze tot een werkstuk.